Reumatism

Reumatism, ledgångsreumatism, är en sjukdom med inflammerade leder. Första symptomen är svullna och ömma leder. Andra symptom kan vara muskelvärk och feber.


reumatismReumatism ger smärta i leden

Reumatism, eller ledgångsreumatism som det också kallas för, är en inflammatorisk ledsjukdom som börjar med att lederna svullnar, ömmar och blir rodnade.

Det är oklart vad det är som orsakar reumatism men det finns en del olika saker som tillsammans kan orsaka sjukdomen. Exempelvis är ärftlighet, hormonförändringar och rökning alla anledningar till att du kan få reumatism.

I Sverige har cirka 0,5-1 procent av befolkningen reumatism. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos kvinnor än hos män och medelåldern är 55 år för de som blir sjuka.

Symptom

Hur de första symptomen visar sig är lite olika från person till person. Hos vissa kommer symptomen smygandes medan för andra kan det komma plötsligt.

Ofta börjar reumatism i fingrarnas leder, handlederna eller i tårna. Leden svullnar upp och börjar ömma. Stelhet och att det blir varmt runt leden är också vanliga symptom. Symptomen vid reumatism är oftast värst på morgonen och ger sig lite under dagen.

Ofta blir lederna lika inflammerade på båda sidorna av kroppen. Om du går runt med obehandlad reumatism är riskerna att funktionerna i lederna med reumatism blir funktionsnedsatta.

Egenvård

Eftersom att det inte finns något botemedel för reumatism är det viktigt att du skaffar dig kunskap om din sjukdom så att du kan göra saker i vardagen som lindrar dina symptom.

  • Undvik snedbelastning för att minska smärta i leden
  • Träna regelbundet för att bli rörlig i lederna
  • Se till att du lägger in vila under dagen
  • Varmt och kallt kan vara skönt på den värkande leden
  • Om du har reumatism i fötterna är det viktigt med rätt typ av skor
  • Om du röker bör du försöka sluta