Klimakteriet förvärrar symptom vid reumatism

Kvinnor med ledgångsreumatism upplever en snabbare försämring i övergångsåldern visar ny studie som kopplar den inflammatoriska sjukdomen till hormonella förändringar.


En studie som undersökt nästan 8200 kvinnor med ledgångsreumatism (reumatoid artrit) tyder på att naturliga hormonella förändringar i livet kan förvärra symptom.

Resultaten visar att kvinnor med ledgångsreumatism lider av förvärrade symptom efter klimakteriet jämfört med innan då den fysiska försämringen skyndas på i övergångsåldern.

Tidigare studier har visat att kvinnor som går in i klimakteriet tidigt har större risk att drabbas av ledgångsreumatism än kvinnor som går in i klimakteriet sent samt att andra naturliga hormonella förändringar som sker under till exempel förlossning eller graviditet påverkar symptom.

Forskare bakom studien förklarar att ytterligare studier behövs för att ta reda på varför hormonella förändringar ger snabbare sjukdomsförlopp med slutgiltigt mål att identifiera insatser som förbättrar fysisk funktion och ökar livskvalitet bland kvinnor med ledgångsreumatism efter klimakteriet.