Bra kost för att förebygga gikt

Puriner är viktiga byggstenar i varje cell i kroppen men vid höga halter kan de bilda kristaller som inflammerar leder och ger gikt. Viss kost är väldigt rik på puriner och är därför bra att undvika om du får återkommande giktattacker.


Puriner är byggstenar i bland annat vår arvsmassa (DNA) vilket betyder att alla celler i din kropp innehåller puriner. Det betyder också att du får i dig mycket puriner när du äter till exempel rött kött och fisk.

Även vissa alkoholhaltiga drycker innehåller mycket puriner, därför har gikt länge kopplats till alkoholkonsumtion och gikt i stortån kallas till och med ”portvinstå”. Det är i själva verket öl som är den stora boven när det kommer till puriner och är bra att undvika i stora mängder om du får giktattacker ofta.

Här är fler kostråd att tänka på om du har gikt.

God råd för att förebygga gikt:

Drick mycket vatten: 1,5 – 2 liter om dagen.

Måttlig alkoholkonsumtion.

Ät mer grönsaker, frukt, bär och rotfrukter.

Försök gå ner i vikt om du är överviktig, men gör det långsamt och undvik fasta, det kan nämligen trigga en giktattack.

 

Att undvika om du har tendens att få giktattacker:

  • Överkonsumtion av alkohol, speciellt öl
  • Inälvsmat som lever, blodpudding, njure, bräss
  • Sill, makrill, sardiner, sardeller, ansjovis, fiskrom
  • Ärter, bönor, linser

Öl och inälvsmat innehåller speciellt mycket puriner som du ska undvika vid gikt. Du kan dock fortfarande äta en normalstor portion kött, fisk eller fågel, omkring 100 till 125 g per portion.

Mycket fet mat kan också trigga en giktattack, en anledning att undvika den feta fisken.