Alger: Oväntad effekt vid behandling av artros

Omkring 90 procent av personer över 65 år besväras i någon mån av artros som idag inte går att bota. Men nu tror forskare att vanliga, bruna alger kan vara nyckeln till en framtida behandling.


Artros är en inflammatorisk reaktion som med tid nöter ner brosket som agerar smörjmedel i kroppens leder. Inflammationen är mycket smärtsam men idag kan bara symptom lindras med hjälp av antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande. När allt brosk försvunnit och ben gnuggar mot ben återstår bara kirurgi för att byta ut leden.

Den bruna algen Laminaria hyperborea innhåller polysackariden alginat.

I ett samarbete mellan forskare i Norge och Schweiz har alger dykt upp som en möjlig framtida behandling, kanske till och med botemedel för artros.

Forskare har identifierat ett ämne i bruna alger (Laminaria hyperborea) som kan bromsa nedbrytningen av brosk i leder. Polysackariden alginat utvinns ur stjälken på bruna alger och visar sig i experiment på broskceller kunna minska så kallad oxidativ stress, en viktig orsak till att celler skadas och dör.

Alginat kunde även dämpa gener som triggar inflammatoriska reaktioner i båda broskceller och immunceller. Därmed kan alg-ämnet minska inflammation och sakta ner nedbrytning av brosk i leder.

– Förhoppningen är att det även kan stoppa nedbrytningen helt, säger Markus Rottmar, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Än så länge har alginat bara testats i provrör men de uppmuntrande resultaten betyder att forskningen kan fortsätta till djurförsök och sedan människor. Men även om allt går som planerat kommer patienter fortfarande behöva vänta flera år innan behandlingen blir tillgänglig.

Ta artrostestet för att ta reda på om dina symptom tyder på att du har artros.