5 bästa livsmedlen mot ledsmärta

Har du ont i dina knän, höfter eller vrister? Visste du att rätt mat kan göra underverk för lederna? Här är fem livsmedel som hindrar broskceller från att brytas isär, ledvätska att täppas till och inflammatoriska reaktioner att orsaka smärta – listade av sajten Runner’s world.


5 bästa livsmedlen mot ledsmärta

Apelsinskal innehåller nobiletin som minskar inflammation i bland annat leder.

1. Apelsiner

Personer med knäartros, som i en studie fick apelsinskal-extrakt under två månaders tid, fick mindre knäsmärta och lägre nivåer av inflammatoriska markörer än placebogruppen.

Effekten beror på en flavonoid i citrusfrukter som kallas för nobiletin.

För att få i dig nobiletin kan du använda hela apelsiner, med skalet på, i exempelvis din smoothie.

2. Jungfruolja (olivolja)

I en forskning, vid universitet i Catania i Italien, gav man jungfruolja till råttor som hade en ledskada. Efter åtta veckor hade råttorna mycket högra nivåer av ett protein i ledvätskan som skyddar brosk och som fungerar som ett smörjmedel.

Jungfruolja kan du använda i din sallad, din pasta eller på lätt stekta grönsaker.

3. Kefir

Kefir är en filmjölk som innehåller flera hälsosamma bakterier, varav en stam som heter L. Casei.

I en studie fick en testgrupp en daglig dos av denna bakteriestam i två månaders tid. I sluten av studien kunde man se att dessa personer hade mycket lägre nivåer av inflammatoriska markörer och mindre ledstelhet än personerna i placebogruppen.

Kefir kan du ha i müsli eller flingor. Eller i din smoothie. Välj dock osötade varianter – de innehåller fler bakterier och mindre socker.

4. Lax

Lax är en viktig källa till omega-3.

Omega-3 utlöser en rad nyckelfunktioner som leder till mindre ledinflammation, speciellt hos de personer som lider av artrit.

Studier visar att personer som dagligen tar tillskott av omega-3 minskar sin användning av smärtstillande läkemedel.

5. Gurkmeja

I en studie fick med personer med artros i knäna extrakt av gurkmeja, under sex veckors tid. Detta minskade smärtan så pass mycket att personerna i genomsnitt tog 800 mg mindre ibuprofen dagligen.

Detta beror på att gurkmeja är rik på en antioxidant som kallas curcumin, vilket kan minska mängden inflammatoriska föreningar i broskceller.

Gurkmeja kan du lägga till i ris, bönor och salladsdressingar.