Gikt

Gikt är en ledsjukdom som gör att du får inflammationer i lederna. Oftast drabbas bara en led och varför du får gikt beror på att urinsyrekristaller bildas i leden.


Gikt i fingrarna

Gikt – en ledsjukdom

Gikt är en ledsjukdom som orsakas av urinsyrakristaller. Urinsyra finns naturligt i kroppen, men ibland kan kristaller av urinsyran bildas i lederna.

Detta gör att du får ont i leden, men det gör även att leden blir röd och svullen. Detta händer ofta under natten.

Orsaker till att kroppen bildar urinsyrakristaller

Alla människor har urinsyra i kroppen. Urinsyra bildas när kroppen bryter ner så kallade puriner. Det är byggstenar i kroppen som till exempel bildar vår arvsmassa (DNA). Puriner finns alltså i alla kroppens celler och är väldigt viktiga, vi får även i oss puriner i proteinrik mat.

Vissa faktorer gör att kroppen börjar producera mer urinsyra och kan även göra att man gör av med mindre urinsyra i urinen, vilket i vissa fall kan leda till att du får gikt. Då bildas kristaller av urinsyra som ansamlas i ledvätskan, oftast i leden på insidan av stortån.

Riskfaktorer som kan öka produktionen
  • Rökning
  • Överkonsumtion av alkohol
  • Höga blodfetter
  • Högt blodtryck
  • Nedsatt funktion av njurarna
  • Stress
  • Urindrivande läkemedel
  • Ärftlighet
  • Åldrande

Symptom

Det vanligaste symptomet för gikt är att du under natten får en svullen, röd och värkande led. Den blir med andra ord snabbt inflammerad, du får ett giktanfall som sedan läker ut efter någon till några veckor.

Tofi – vid gikt under lång tid

Om du har haft gikt i flera år med hög urinsyranivå och många giktattacker kan du till slut få små gulvita knölar på olika ställen på kroppen. De kallas tofus eller tofi och är fyllda med en stor mängd urinsyrakristaller. De kan ge problem med lederna som är påverkade.

Förebygga giktattacker

För att förebygga att du inte får gikt någon gång under livet är det viktigt att du inte är överviktig, att du inte röker och att du inte har hög alkoholkomsumtion.

Undvik även att äta allt för mycket mat som innehåller puriner, såsom inälvsmat. Fler kostråd vid gikt kan du läsa om här.

Läkarundersökning vid gikt

Urinsyrakristaller i ledvätskan syns tydligt under mikroskop.

Symptom vid gikt i till exempel stortån med väldigt ont i tån, svullen och röd hud är oftast lätt för en läkare att diagnosticera. Men för att vara helt säker tas ett blodprov och ett prov av ledvätskan.

När ledvätskan undersöks under mikroskop kan man tydligt se kristaller av urinsyra som ser ut som nålar. Det är inte så konstigt att det gör ont!

Behandling

Gikt försvinner oftast av sig själv efter cirka två veckor. Vid ett enskilt giktanfall få du inte alltid behandling, det är främst för att undvika biverkningar och inflammationen kommer läka ut av sig själv.

Men skulle problemen kvarstå efter två veckor kan du behöva läkemedel som tar bort inflammationen i leden. Du får då både smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Även kortison kan ges för att lindra en attack.

Förebyggande läkemedel

Om du har tendens att få giktattacker ofta kan det vara dags att ta förebyggande medicin. Läkemedel som innehåller allopurinol och probenecid minskar urinsyra i kroppen. Det ger inte en smärtlindrande effekt så det används oftast inte vid en attack. Även inflammationsdämpande läkemedel kan användas i förebyggande syfte.